IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


IUL:s lantarbetarförbund uppmanar till internationella aktioner avseende den globala kris/de reella problem som drabbat lantarbetarna 'utan att finnas med på WTO:s dagordning'

Upplagd på IULs hemsida den 03-Nov-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.



IUL:s lantarbetarfackgrupps styrelse sammanträdde i Indien den 24-26 oktober och behandlade bland annat organiseringsprioriteringarna för lantarbetarförbunden när stater och regeringar förbereder sig för WTO:s ministermöte i Hongkong i december 2005. Styrelsen antog följande politiska motion om jordbruket och WTO-förhandlingarna.

IUL:s lantarbetarfackgrupp som sammanträder i Kolkata i Indien 24-26 oktober 2005 noterar med djup oro den pågående ödeläggelsen av försörjningsmöjligheterna på landsbygden i nord och syd när de allt större livsmedels- och jordbruksföretagen utvidgar sina produktionssystem och ökar sitt inflytande. Lantarbetarna har alltid varit tvungna att slåss mot grova rättighetsövergrepp, fattigdom, juridiskt och socialt utanförskap, bristande tillgång till jord och resurser, och mycket ofta ytterligare utanförskap och förtryck om de är migrerande arbetare eller kvinnor. Trots att akuta insatser behövs för att hantera den globala jordbrukskrisen är de här frågorna inte på WTO:s dagordning.

WTO:s ministermöte i Cancún gick i baklås p g a jordbruket och bröt sedan samman. När vi nu närmar oss WTO-förhandlingarna i Hongkong puffas det för ett "genombrott" där jordbruket används som förhandlingsobjekt för att utvidga företagens inflytande över tjänster och tillverkning. Jordbruket används därför i kompromissuppgörelser om bankväsende och telekommunikationslicenser eller datorkretsar.

Om förhandlingarna verkligen leder till ett "genombrott" gör vi oss inga illusioner om följderna för våra medlemmars försörjningsmöjligheter. De "lösningar" som förespråkas av de olika parterna – EU, USA, G20 o s v – tar inte hänsyn till våra behov som arbetstagare och kommer att förvärra krisen.

Det senaste decenniets tilltagande liberalisering av handeln med jordbruksprodukter förmodades ge guld och gröna skogar åt alla. Men de enda vinnarna var de globala livsmedels- och jordbruksjättarna. De transnationella jätteföretagen driver på överproduktionen och exporten av stapelgrödor från ett fåtal producentländer, pressar ner priserna och utplånar miljontals arbetstillfällen. Subventionerad överproduktion har inte lyckats ge anständigt arbete ens åt lantarbetarna i några av världens rikaste ekonomier. För utvecklingsländer främjas "diversifiering" i blommor och "nischprodukter" som en lösning på priskollapsen för jordbruksvaror. Det är i det sammanhanget som ökad marknadstillgång för utvecklingsländers export blundar för det grundläggande problemet.