IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Öppet hot om våld mot IUL och indonesiskt sockerfack

Upplagd på IULs hemsida den 25-Oct-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.



IUL-anslutna FSPM TG – ett oberoende sockerarbetarförbund i Indonesien – har kämpat mot grova överträdelser av de fackliga rättigheterna från privata och statliga arbetsgivare och det lokala arbetsmarknadsdepartementets tjänstemän, som står i maskopi med Suhartoerans gula fackföreningar i sockersektorn, FSPPP-SPSI och SP BUN (bakgrund).

FSPM TG-funktionärer och Hemasari Dharmabumi, IUL:s representant i Indonesien, har nu öppet hotats med våld om de fortsätter organisera sockerarbetare och kämpa för grundläggande fackliga rättigheter.

Ett anonymt hotbrev med påskriften "En varning" skickades till Hemasari på hotell Novotel Soechi i Medan den 31 augusti när hon deltog i ett ILO-seminarium för plantagearbetare som hölls på hotellet. I brevet varnas IUL för att organisera inom jordbruks- och sockerbruksföretag "där det redan finns fackföreningar" och Hemasari uppmanas "genast resa hem".

Den 27 september utfärdades ett "utlåtande" av "Allindonesiska sockerbruksfackens solidaritetsforum", en organisation som gör anspråk på att representera både sockerbruken i det statliga PTPN-systemet och de privatägda bruken (t ex plantage- och brukskomplexet Gunung Madu, Indonesiens största, vars ledning i mars sparkade FSPM TG:s nyvalda ordförande Daud Sukamto). I utlåtandet fördöms IUL för "provocerande och oärligt" agerande i samband med "kapningen av andra fackföreningars kadrer" och "svartmålningen av Indonesiens regering och fackföreningar via Internet". Vidare "uppmanas IUL å det starkaste att inte blanda sig i indonesiska interna fackliga angelägenheter". Brevet är undertecknat av bl a ordförandena för SP BUN-facken på PTPN VII, IX, X, och XI, samt SP BUN-facket på PTPN:s marknadsföringskontor och ordföranden för FSPP SPSI.

Den 30 september utfärdade ordföranden för SP-BUN PTPN IX Djoko Moeridno – en av undertecknarna av skrivelsen den 27 september – ett undertecknat "utlåtande" som konkret beskyller Hemasari och FSPM TG:s generalsekreterare Legimin för brott mot ospecificerade lagar. I utlåtandet försäkrar SP BUN PTPN IX att man är redo att "offra kropp och själ för att motsätta sig interventioner från främmande parter som vill skada" de indonesiska arbetarna och hotar med "FYSISKA ÅTGÄRDER" mot Hemasari och Legimin om de inte upphör med sitt fackliga arbete. Hotbrevet skickades till alla PTPN:s sockerbruk i östra och centrala Java.

Sedan den 17 oktober skuggas FSPM TG:s generalsekreterare Legimin av två oidentifierade män, som sitter i en bil utanför rummet han hyr i Surabaya.

Med tanke på Indonesiens mörka historia av våld mot fackfunktionärer och rättighetsförespråkare måste dessa hot tas på största allvar, och vi har uppmanat myndigheterna till omedelbar handling.

IUL har skrivit till Indonesiens arbetsmarknadsminister och fördömt hoten som brottsliga handlingar och grava överträdelser av de grundläggande fackliga och demokratiska rättigheterna, samt påpekat att varken PTPN:s ledning, den lokala polisen eller andra myndigheter reagerat på det offentliga utlåtandet som SP-BUN PTPN IX:s ordförande Djoko Moeridno undertecknat på organisationens brevpapper och där det öppet hotas med "fysiska åtgärder" mot IUL:s medlemmar och representanter. Vi har uppmanat arbetsmarknadsministern att reagera på det omisskännliga hotet om våld genom att offentligt fördöma det, vidta nödvändiga åtgärder mot dem som framfört hotet och ta initiativ till en fullständig utredning. Dessutom har vi krävt att regeringen omedelbart gör vad som krävs för att garantera säkerheten för FSPM:s generalsekreterare Legimin och Hemasari Dharmabumi, vilket vi anser är den indonesiska regeringens ansvar.

IUL har även skrivit till ILO:s generaldirektör och begärt att hans organisation snarast inleder samtal med de indonesiska myndigheterna i enlighet med ovanstående.

Klicka här för att skicka ett protestbrev till Indonesiens regering och sockerföretagen och stödja sockerarbetarna i deras kamp för fackliga rättigheter.