IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Försvara de fackliga rättigheterna – maning till global solidaritet med Indonesiens sockerarbetare!

Upplagd på IULs hemsida den 17-Oct-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Indonesiens regering, privata och statliga sockerarbetsgivare och Suhartoerans gula fackföreningar försöker med förenade krafter hindra fria fackförbund från att etablera sig och verka inom landets viktiga sockersektor. IUL-anslutna sockerarbetarförbundet FSPM TG, som grundades i februari 2005 av lokala fackklubbar från privata och statliga bruk, plantager och sockerraffinaderier, är måltavla för en systematisk antifacklig kampanj. Förbundet slår tillbaks, men behöver internationellt stöd.

Vid FSPM TG:s grundarkongress i februari valdes Daud Sukamto till ordförande och Legimin (liksom många indonesier har han bara ett namn) till generalsekreterare. Den 14 mars avstängdes Daud – som på kongressen tillkännagivit att hans fackklubb tänkte lämna SPSI (det gula Suhartofacket) för att garantera sitt oberoende – från sitt fackuppdrag av regionala SPSI-funktionärer. En vecka senare avstängdes han från jobbet på Gunung Madu Plantation i centrala Lampung på Sumatra, Indonesiens största sockerrörs- och sockerbrukskomplex. Gunung Madu ägs till 45% av Robert Kuoks Hongkongbaserade Kuok Investment Group, medan resten ägs av två företag som kontrolleras av Suhartos familj och anhang. Uppsägningen av Daud är ett praktexempel på trepartssamarbete mellan arbetsgivare, gult fack och staten.


I februari valde fria sockerarbetarförbundet FSPM TG Daud Sukamto till ordförande. I mars fick han sparken från jobbet på sockerbruket.

Stöd från stat och regering krävs för att krossa fackföreningar i Indonesien, eftersom arbetsgivarna måste få myndigheternas godkännande för att säga upp anställda. Gunung Madu Plantations ledning ville sparka Daud för att försvaga facket. SPSI ville sparka Daud eftersom en oberoende fackförening skulle frånta dem rollen som arbetsdisciplinens väktare. Och stat och regering ville sparka Daud eftersom de är rädda för oberoende fackföreningar och indonesiska staten själv äger ett antal sockerplantager och bruk som ingår i jordbrukskonglomeratet PTPN.

Uppsägningen av Daud befästes den 21 juni i ett avgörande från Lampungs så kallade P4D-kommitté, en regional, trepartssammansatt förlikningskommitté vars enda arbetstagarinslag utgörs av företrädare från det gula facket. P4D-kommittén beslutade att Daud var uppsagd från slutet av juni p g a "grovt tjänstefel" när han i januari rått Gunung Madus anställda att avvisa ledningens lönebud. P4D-kommittén struntade i ett beslut från landets konstitutionsdomstol enligt vilket lagen som medgav uppsägning av de angivna skälen var grundlagsvidrig och måste ändras. Kommittén struntade i vittnesmål om att arbetarna på plantagen nästan mangrant tillbakavisat lönebudet som otillräckligt och inte behövde "hejas på" av facket, och inte heller togs någon hänsyn till att fackföreningen efter påstötningar från plantagens privata säkerhetstjänst raskt dragit tillbaka den ursprungliga rekommendationen att avvisa budet. Kommittén struntade i ett tidigare yttrande till FSPM att anklagelsen om "grovt tjänstefel" låg utanför dess domvärjo och endast kunde drivas vidare av arbetsgivaren i en brottsmålsdomstol. P4D-kommittén godtog dessutom arbetsgivarens påstående att Dauds mellanhavanden med IUL var ytterligare ett bevis på "grovt tjänstefel". Den gjorde med andra ord som den alltid gör och godkände uppsägningen utan vidare betänkligheter.

Att överklaga en P4D-kommittés beslut att på arbetsgivarens begäran säga upp en anställd är näst intill utsiktslöst. Inget sådant överklagande har någonsin lyckats.

Trakasserierna fortsatte med att företagsledning och gult fack tryckte på för att de lokala fackklubbarna på PTPN X-anläggningen skulle gå ur FSPM TG. Bruksarbetarna på PTPN X har ombildat sina klubbar som förbundsmedlemmar i FSPM TG, så det lokala arbetsmarknadsdepartementet försöker nu angripa förbundets juridiska status genom att ifrågasätta förbundets registrering hos myndigheterna i februari. Trots att förbundet ansökte om och beviljades fullständig juridisk registrering som legitimt fackförbund i enlighet med alla juridiska krav hävdar nu det lokala arbetsmarknadsdepartementet – som står i maskopi med de gula fackföreningarna – att förbundets status har "senarelagts" – vilket bl a innebär att det inte kan begära att få delta i kollektivförhandlingar med arbetsgivare.

I en svarsskrivelse den 5 oktober med anledning av att förbundet hävdat att den retroaktiva "senareläggningen" av deras juridiska status var olaglig bortser Indonesiens arbetsmarknadsminister från att fackförbundet redan registrerats juridiskt och meddelar FSPM TG:s generalsekreterare Legimin att förbundet måste registreras igen (ett fullständigt godtyckligt och olagligt krav) för att godkännas juridiskt. Och han beordrade generalsekreteraren att "omedelbart dra tillbaka" det klagomål mot Indonesiens regering som IUL lämnat in till ILO avseende antifackliga regeringsåtgärder.

Fackförbundet ifrågasätter detta det senaste utspelet från regeringen i registreringsfrågan och IUL har nu till ILO vidarebefordrat arbetsmarknadsministerns brev från den 5 oktober, som ytterligare underlag för klagomålet. Men ILO-processen är långsam. Fackförbundet återupptar sina protestaktioner i Jakarta i mitten av november, när sockerrörkrossningssäsongen är över. Men det kan inte kollektivförhandla åt sina tusentals medlemmar förrän företagsledningens påtryckningar och trakasserier upphör. Och förbundet och medlemmarna står kvar vid kravet på att deras olagligt avskedade ordförande ska få tillbaks sitt jobb.


Medlemmar i FSPM TG vid en demonstration i augusti utanför Jakartakontoret för PT Gunung Madu Plantation, Indonesiens största sockerrörs- och sockerbrukskomplex. I demonstrationen deltog även medlemmar i IUL-anslutna hotell- och turismförbundet, som dessutom stöddes av IUL-förbund i Australien, Kanada, Hongkong, Nya Zeeland och USA.

Indonesiens sockerarbetare vill ha och måste få fria och demokratiska fackförbund som kan tillvarata deras intressen och säkerställa branschens framtid. Mer än två miljoner människor enbart på Java är beroende av sockret för sitt livsuppehälle. Sockerarbetarnas kamp för sina rättigheter är i ett kritiskt skede och i akut behov av internationellt stöd.

Visa ert stöd genom att säga åt Indonesiens regering att den genast måste göra något för att

  • se till att Daud Sukamto får jobbet tillbaka på Gunung Madu Plantation!

  • se till att trakasserierna mot FSPM TG upphör och genast erkänna dess juridiska status som registrerat fackförbund!

  • skapa respekt för de indonesiska arbetstagarnas demokratiska rätt att gå med i en fackförening de själva valt och att kollektivförhandla utan rädsla!


Klicka här för att skicka ett protestbrev till Indonesiens president, arbetsmarknadsministern, ministern för de statsägda företagen, samt Gunung Madu Plantations administrative chef. Kopior av protestbreven skickas automatiskt till sockerarbetarförbundet och IUL:s sekretariat.

Vi tackar på förhand för ert solidariska stöd.