IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Bekämpningsmedelslobbyn trycker på för att Malaysia ska slopa parakvatförbudet

Upplagd på IULs hemsida den 22-Apr-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Malaysias regering har gett efter för en samordnad lobbykampanj från schweiziska agrokemijätten Syngenta och meddelat att man är beredd att riva upp beslutet från 2002 att förbjuda det extremt giftiga växtbekämpningsmedlet parakvat. Den 15 april tillkännagav landets jordbruksminister i pressen att man tvingats tänka om gällande förbudet till följd av "presentationer" av "nyckelaktörer" inom branschen. Bland dessa nyckelaktörer är det lätt att urskilja Syngentas osynliga hand.

Malaysias planerade utfasning inför ett totalförbud senare i år har framgångsrikt genomförts i en serie pågående samråd med stöd av arbetare, bönder och hälsovårdsdepartementet. Så sent som i mitten av 2004 bekräftade jordbruksdepartementet att utfasningen var ohejdbar. Men Syngenta – som tillverkar och säljer parakvat under varumärket Gramoxone – har aldrig accepterat förlusten av en så lönsam marknad.

Att den malaysiska regeringen nu säger sig villig att avsvära sig allt ansvar för landsbygdsbefolkningens hälsa är resultatet av en global lobbykampanj som började i Europa. I oktober 2003 kapitulerade EU inför Syngenta genom att bana väg för ökad global användning av parakvat när Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa röstade för att ta upp det på positiva listan för Växtskyddsdirektivet 91/414. I vårt brev till EU-myndigheterna innan omröstningen skrev IUL följande: ”Att ta upp parakvat på den positiva listan vore att uppmuntra till ökad användning av detta giftiga ämne och tvångsinföra det på marknaden i EU och andra länder där det för närvarande är förbjudet. Det skulle också uppmuntra till utvidgad användning i utvecklingsländer, trots de välkända riskerna för människor och miljö och det pågående arbetet i Malaysia och på andra håll för att begränsa och avskaffa dess användning.” Det är precis vad som nu skett.

Strax efter EU-beslutet höll Syngenta en presskonferens i Malaysia där de uppmanade regeringen att slopa sitt förbud. För att sätta tryck på den malaysiska tillsynsmyndigheten köpte Syngenta helsidesannonser i malaysisk dagspress där de hävdade att produkten är ofarlig och pekade på EU-beslutet som stöd för påståendet.

Parakvat dödar inte bara ogräs, det dödar arbetare – och därför kämpar världens lantarbetarfack för att det ska förbjudas. Det finns beprövade och mindre giftiga alternativ. Palmoljeplantager i Malaysia har med framgång anpassat sin produktion till förbudet.

Parakvat står för en väsentlig del av de tiotusentals bekämpningsmedelsrelaterade dödsfall som årligen registreras av WHO. Parakvat är mycket giftigt för människor och djur. När det väl tagits upp genom huden eller lungorna eller svalts är effekterna oåterkalleliga. Det finns inget känt motgift mot parakvatförgiftning. Lantarbetare utsätts regelbundet för giftsubstansen vid hantering och tillblandning, besprutning och arbete på nybesprutade fält.

IUL har skrivit till Malaysias regering och uppmanat den att inte ge efter för påtryckningarna utan stå fast vid det planerade förbudet. Tillsammans med Pesticides Action Network (PAN) och andra miljö- och intresseorganisationer gör vi vad vi kan för att regeringen ska hålla sig till sitt uppdrag, d v s försvara hälsan och säkerheten för lantarbetarna och deras samhällen och stå emot bekämpningsmedelslobbyn.