IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Syngenta backar från patentkrav på globala växtresurser

Upplagd på IULs hemsida den 28-Feb-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Sedan schweizbaserade agrokemi- och utsädesjätten Syngenta stött på organiserat motstånd efter att de sökt internationellt patent på växters blomningsprocess (läs bakgrunden här) har företaget nu gått med på att låta sin patentansökan förfalla. I separata meddelanden till IUL och ETC Group – den kanadensiska miljögrupp IUL samarbetat med för att stoppa Syngentas patentkrav har Syngenta sagt att man inte kommer att gå vidare med sina patentansökningar hos amerikanska patentverket (USPTO) och Europeiska patentverket. Tillkännagivandet följer i spåren på tidigare tvetydiga uttalanden om att företaget skulle ge upp patentet i utvecklingsländer, vilket lämnade möjligheten öppen att gå vidare med ansökan på andra viktiga marknader.

I brevet till IUL säger Syngenta att "Det är vår övertygelse att de immateriella rättigheterna är oundgängliga för investeringar i innovationer, eftersom de skapar insyn och möjliggör för företag att få avkastning på väsentliga risker i forsknings- och utvecklingshänseende. I synnerhet utsädessektorn visar hur patentsystemet uppmuntrar företag att dela med sig av och sälja licensrätten till teknik och uppfinningar som annars kanske skulle hemlighållits." Men patentprocessen präglas av allt annat än insyn och öppenhet och Syngentas internationella patentansökan (PCT/EPO2/06968 publikationsnr WO03/00094), som gör anspråk på dussintals viktiga matgrödor (inklusive ännu ej upptäckta varianter!), är en global företagsstrategi. IUL ska därför tillsammans med andra grupper arbeta för att säkerställa att Syngenta och övriga bioteknik- och agrokemi- och utsädesföretag offentliggör sina patentansökningar inom området. Fortsatta påtryckningar på företagen behövs för att tvinga dem att avstå från lusten att skaffa sig "äganderätten" till världens livsmedelstillgångar genom patentprocessen.

IUL har ännu inte fått något svar på vår skrivelse till Jacques Diouf, generaldirektören för FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbruksfrågor (FAO), där FN-organet uppmanas använda sina befogenheter för att skydda den globala livsmedelstryggheten och vidta åtgärder för att stoppa Syngentas patentansökan