IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nestlé bryter mot OECD:s riktlinjer

Upplagd på IULs hemsida den 29-Sep-2003

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Tillsammans med Nestlé Korea Labour Union och Korean Confederation of Trade Unions uppmanade idag IUL Sydkoreas regering att vidta åtgärder för att komma tillrätta med ett allvarligt brott mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag som Nestlé Korea – ett helägt dotterbolag till schweizbaserade Nestlé Corporation – gjort sig skyldigt till.

IUL har bland annat gjort en framställan till OECD:s nationella kontaktpunkt för Sydkorea(fullständiga texten på engelsk). OECD-riktlinjerna, vars bestämmelser och genomförandeprocess godkänts av samtliga OECD-länders och övriga anslutna staters regeringar, fastställer tydliga normer för reglering av förhållandet mellan multinationella företags utländska direktinvesteringar och de sociala, politiska och människorättsliga sammanhang och miljöer där företagen bedriver verksamhet.

Fackföreningarnas agerande sker i enlighet med OECD-riktlinjerna som svar på Nestlés hot att lägga ner sin produktion i Sydkorea under en pågående kollektivavtalstvist som lett till att Nestlé Korea Labour Union utlyst strejk. Nestlés sydkoreanska dotterbolag går med vinst, och strejken är bara den andra konflikten i sitt slag på 23 år.

Fackföreningen utlyste strejken 7 juni när Nestlé Koreas ledning upprepade gånger vägrat förhandla om bemanningsnivåer och legoproduktion som en del av förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Nestlé svarade med att i augusti stänga sitt lokalkontor i Söul och sedan lockouta de anställda vid företagets enda produktionsanläggning och vid lager och distributionscentraler i hela landet. Istället för att förhandla om arbetsvillkor och bemanningsnivåer trycker Nestlé på för att de anställda – och Sydkoreas regering och befolkning – ska underkasta sig företagets ensidiga omstruktureringsplaner och hotar upphöra med all sin produktion i Sydkorea.

Efter lockouten fick Nestlé Korea stora rubriker i sydkoreansk och internationell affärspress när företaget meddelade att det funderade på att flytta sin produktion för den sydkoreanska marknaden till andra länder, i första hand till Kina. Och i ett brev till samtliga anställda daterat 1 september 2003 hänvisade Nestlé Koreas vd Sam Lee till instruktioner från Nestlés huvudkontor om att utforma en affärsplan efter att produktionen flyttats från Sydkorea. Han följde upp detta tre dagar senare i ett internmeddelande till samtliga anställda där han bland annat sa att ”Det är vanligt att multinationella företag flyttar produktionslinjer till grannländer med bra affärsklimat,” samt att ”det är helt fel att tro på permanenta produktionsanläggningar i Sydkorea om den rådande situationen fortsätter.”

Företaget hotar alltså i sina uttalanden att lämna Sydkorea och stänga Nestlés enda fabrik i landet. Avsikten är att utsätta de strejkande arbetstagarna för hårda påtryckningar och försöka få myndigheterna att ingripa på företagsledningens sida Skrämseltaktiken mot arbetstagarna, deras fack, den allmänna opinionen och Sydkoreas regering, är ett klart brott mot kapitel IV.7 i OECD:s riktlinjer, där det står att företag bör:

... vid bona fide-förhandlingar med företrädare för de anställda om anställningsvillkoren eller då de anställda utövar sin rätt att organisera sig, inte hota med att flytta över hela eller en del av verksamhetsenheten från det berörda landet ... för att orättvist påverka förhandlingarna eller för att förhindra utövande av rätten att organisera sig.

Eftersom Nestlé Korea upprepade gånger åberopat sig på Nestlékoncernens huvudkontor i Vevey i Schweiz har IUL även skickat framställan till OECD:s nationella kontaktpunkt i Sydkorea till den schweiziska nationella kontaktpunkten i Bern.

Arbetstagarrepresentanterna i Nestlés europeiska koncernråd protesterade under sitt möte i Genève den 5 september 2003 mot företagets agerande i Sydkorea.